Heeft u problemen met uw installatie of heeft u vragen over de werking van een systeem? Neem dan contact op met onze support afdeling.
In de basis is een geluidsinstallatie een noodzakelijk kwaad… Geluidsapparatuur is een middel om de boodschap goed bij de mensen te brengen.
Vanuit de praktijk weten we dat een spreker best een groepje mensen in een ruimte toe kan spreken. Maar wat als het niet 10, maar 100 of duizend mensen zijn die de spreker willen kunnen verstaan? En wat als de toehoorders niet in de buurt zijn van de spreker? Of wat als de akoestiek van de betreffende ruimte een slechte spraakverstaanbaarheid veroorzaakt? Op dat moment wordt het noodzakelijk om met geluidsapparatuur de boodschap alsnog goed bij de mensen te krijgen.
Goede verstaanbaarheid bij een enkele spreker kan al een flinke uitdaging zijn. Bij de weergave van muziek kan het een nog grotere uitdaging worden.
“Less is more!”
Een veel gehoorde uitspraak die zeker ook geldt bij de geluidsapparatuur die nodig is om een boodschap over te brengen op een bepaald publiek.
In de basis bestaat elke geluidsinstallatie uit een aantal componenten:
Geluidsopnemer > Geluidstransport > Geluidscorrectie > Geluidsweergave
De meest bekende geluidsopnemer is een microfoon, geluidstransport kan analoog of digitaal over een kabel, maar ook draadloos. Geluidscorrectie en kleuring kan door middel van een mengpaneel of DSP (Digital Signal Processor). En tenslotte zijn er nog de luidsprekers (met bijbehorende versterkers) die het geluid weergeven voor het publiek.
Bij alle componenten blijft de slogan bovenaan deze pagina onverminderd belangrijk!
“Een geluidsinstallatie is pas goed als niemand deze hoort!”
Een microfoon moet zo natuurgetrouw mogelijk het geluid opnemen. Eventueel kan er gekozen worden voor een specifieke microfoon voor een bepaalde toepassing. Deze kan dan interne (vaak mechanische) geluidscorrectie hebben.
Bij geluidstransport is het uiteraard de bedoeling dat het signaal dat aan de ene kant vertrekt, aan de andere kant exact weer identiek aankomt. (Zonder noemenswaardige signaal verliezen of verkleuringen.)
Bij elektronische geluidscorrectie is de grote uitdaging dat een correctie geen noemenswaardige bijwerkingen geeft. Een veel voorkomend probleem is faseonreinheid. Voor de gebruiker niet direct herkenbaar, maar wel van invloed op de geluidskwaliteit/spraakverstaanbaarheid.
Tenslotte zijn er nog de geluidsweergevers; de luidsprekers. Deze doen eigenlijk het tegenovergestelde van een microfoon. Luidsprekers zetten de elektronische signalen weer om in geluid dat luisteraars kunnen horen. Uiteraard is het wenselijk dat de luidsprekers zo natuurgetrouw mogelijk het geluid weergeven. Maar ook is het belangrijk dat de luidspreker qua klank en afstraalgedrag past bij de toepassing/ruimte waar deze wordt ingezet.
Elk van bovenstaande componenten genereren een “eigen-ruis” en hebben een zekere mate van onvolmaaktheid in hun taak.
Wij van HGT zien het als onze taak om voor u een oplossing te bedenken en te realiseren die goed aansluit bij uw toepassing en wensen. Hierin zoeken we samen met u naar een balans tussen betaalbaarheid en “onhoorbaarheid” van de installatie.