Ringleidingen worden aangelegd zodat mensen met een auditieve beperking kunnen horen wat er gesproken wordt. Veel openbare ruimtes bieden deze faciliteit. Echter, de wensen worden steeds complexer!
Kwaliteit
Vroeger zorgde de elektricien voor de zogenaamde “doven-lus”. Deze legde een dikke koperdraad rondom door de ruimte waar men gebruikt wilde maken van de ringleiding. Sloot deze met een trafo aan op de geluidsinstallatie en de ringleiding was geregeld.
Gelukkig is er tegenwoordig is er een zogenaamde norm NEN 60-118/4 (IEC118-4) voor ringleidingen. Hierin wordt de kwaliteitseis omschreven waar een goede ringleiding aan moet voldoen. Bij HGT streven we deze kwaliteitseis altijd na. Indien wenselijk regelen we een officiële onafhankelijke keuring door de NVVS. Daar wij nauw samenwerken met de NVVS, hebben we al meerdere ringleiding installaties Cum-Laude op mogen leveren!
Ringleiding en gitaren
Elektrische gitaren gebruiken elementen om de trillingen van de snaren op te nemen. Deze elementen hebben het vervelende effect dat ze ook ringleiding signaal oppakken. Wanneer dit gebeurt, zal de geluidsinstallatie gaan rondzingen op de gitaar(versterker).
Bij steeds meer kerken (en opennbare gebouwen) is dit een groeiend probleem! In kerken zien we vaker verschillende instrumenten op het podium staan (voor de begeleiding van samenzang). Echter deze zalen hebben een dusdanige akoestiek dat een ringleiding installatie voor mensen met een auditieve beperking noodzakelijk is. Hier lopen veel kerken tegen een probleem aan. Voor de muzikanten moet de ringleiding installatie uit, voor de mensen met een auditieve beperking moet deze juist aan!
De oplossing is er zeker! Maar deze is vrij complex.
De ringleiding is namelijk zo te ontwerpen dat deze in bepaalde vlakken niet te ontvangen is, en andere vlakken wel. Aan de hand van de exacte eigenschappen van de zaal (afmetingen, gebruikte materialen, enz.) simuleren we met de ringleiding-fabrikant een ontwerp dat zowel aan de wensen van de gebruiker als ook aan de NEN 60-118/4 (IEC118-4) voldoet. Dit ontwerp komt zo precies, dat wanneer de ringleidingdraad een klein beetje verschoven ligt, de ringleiding niet naar behoren zal werken.
(Zie onderstaand plaatje. Twee dezelfde lussen. Bij het linker model is er geen ringleiding ontvangst op het podium, bij het rechter model is de draad een klein beetje verschoven en is wel wel ontvangst op het podium.)
In sommige gevallen is het niet mogelijk om mensen met een auditieve beperking te helpen met een ringleiding. In dat geval hebben we oplossingen met infrarood en RF systemen.
Benieuwd naar een oplossing voor uw situatie? Neem vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag!